Vælg dine spidser med omhu

Når du vælger pipettespidser skal du evaluere pipettespidsens kompatibilitet med din pipette, kvaliteten og renheden af spidserne, samt spidsemballagen.

PIPETTEKOMPATIBILITET

Spidsen skal være kompatibel med pipetten. Den ydeevne du er i stand til at opnå er afhængig af systemet, ikke kun spidsen eller pipetten alene. Spidserne fra pipetteproducenten giver den bedste pasform. 

SPIDSKVALITET

Spidsen skal have den rigtige størrelse og form. Hvis du opdager en deform spids i dit rack, skal du undersøge resten af spidserne og kontakte din leverandør. Enhver afvigelse, såsom bøjede spidser, kan forårsage unøjagtighed i resultaterne.

EMBALLAGE

Spidser fås i forskellige pakninger. Du kan få dem løspakket i poser (bulk), i løse racks (refill) som du kan skifte ud med de tomme racks i plast æskerne eller du kan få dem færdigt pakket i plast æskerne. Vil du gerne spare på brugen af plastik, kan det være en fordel at vælge refill spidserne.

renhed

Fremstillingsprocessen er afgørende for spidsens renhed og testes typisk pr. batch. Der udarbejdes et batchspecifikt certifikat efter at renheden. De fleste spidser er DNase-, RNase- og pyrogen/endotoxin-frie.  

GENBRUG AF SPIDSER

I henhold til ISO:8655 er det ikke tilladt at genbruge spidser. Dette betyder, at så snart du har skudt spidsen af pipetten kan den ikke anvendes igen. Det er derfor heller ikke muligt at anvende spidsvaskere eller andre remedier til at rengøre dine spidser til genbrug.

TOP 4 TIPS:

1. Standard spidser – Standardspidser de mest anvendte i laboratorier og er velegnede til de fleste applikationer.

2. Filterspidser – Vi anbefaler filterspidser hvis du vil forebygge krydskontaminering. Hvis du anvender filterspidser skal du sørge for der ikke er tip-cone filter i din pipette, da disse ikke må anvendes samtidigt.

3. Pipettespidser med forlænget længde – spidser med forlænget længde giver mulighed for at nå prøver eller væsker, uden at skulle nedsænke pipettens skaft i væskens rør eller beholder.

4. Pipettespidser med bred åbning – Disse spidser er et godt valg til prøver der kræver stor omhu f.eks. celle- eller DNA-håndtering eller prøver, der indeholder partikler.

Forfattet af: Sabine Kähler